Як показує опитування населення, більш ніж у 40% людей був регулярно підвищений артеріальний тиск. Це високий показник.
Для багатьох людей лікування гіпертонії полягає в прийомі лікарських препаратів.
Але ліки лікують наслідок, а не причину.
Давайте розберемося з причиною виникнення гіпертонічної хвороби.
Ось, що говорить про це медицина:
«Багато патофізіологічних факторів сприяють розвитку гіпертонічної хвороби (гіпертензії невідомої етіології), на частку якого припадає понад 90% випадків. Деякі з цих факторів включають підвищену активність симпатичної нервової системи, гіперпродукцію натрійуретичного гормону і вазоконстрикторів, довгострокове споживання натрію в високих дозах, недостатнє споживання калію і кальцію, і збільшення або невідповідність секреції реніну, в результаті збільшення продукції ангіотензину II та альдостерону.»
Візьмемо одну з причин - довгострокове споживання натрію в високих дозах і недостатнє споживання калію. І спробуємо усунути цю причину. Можливо, саме ця причина і є фактором підвищеного артеріального тиску. Тим більше, що лікарі якраз і рекомендують гіпертонікам знизити споживання натрію і збільшити споживання калію.
Ці рекомендації також знаходяться перед кабінетом лікаря і кожен може з ними ознайомитися.
Головним джерелом натрію в харчуванні служить звичайна сіль, незалежно від місця її видобутку, так як в ній міститься 97% - 99% хлориду натрію (NaCl).
Для організму дуже важливий баланс в споживанні натрію і калію, причому калію в харчуванні має бути в два рази більше, ніж натрію.
Згідно статистики,
- 80% натрію людина споживає з готових продуктів харчування, кількість натрію в яких перевищує норму в кілька разів.
Тому для скорочення споживання натрію треба вибирати продукти, де кількість натрію мінімальна.
- 20% натрію людина використовує під час приготування їжі.
Тут, звичайно, можна зменшити кількість солі (натрію), але їжа буде несмачною.
Калію, згідно з результатами останніх досліджень, проведених в Європі, в харчуванні недостатньо.
Як же бути?
Фіни ще в 70_х роках минулого століття, коли зіштовхнулися з такою проблемою, знайшли вихід - почали використовувати при приготуванні їжі сіль, в якій замість 30% натрію був доданий калій. Це допомогло скоротити дефіцит калію в харчуванні і зменшити споживання натрію. Так як солоність їжі при використанні такої солі залишалася такою ж, не потрібно було змінювати своїм смаковим звичкам.
Таким чином вони зменшили фактор впливу перевищення споживання натрію та недостатнє споживання калію на виникнення гіпертонії.
В результаті, умовно, вони скоротили споживання солі з 16г до 9г на добу. Це позначилося на стані здоров'я - смертність від серцево-судинних захворювань зменшилася в 7 разів, а тривалість життя збільшилася на 13 років.
Уже 5 років і в Україні виробляється сіль, подібна до фінської - це сіль зі зменшеним вмістом натрію, з добавкою калію SOLENA. В 700г банку такої солі міститься 100г калію. Стільки ж калію міститься в 5 кг кураги або 1600 таблетках «Аспаркам». Тому, при порівнянні вартості цих продуктів, використання такої солі буде вигідним.
Кому не байдуже своє здоров'я, можуть використовувати сіль SOLENA для здорового харчування.
Люди, у яких підвищений артеріальний тиск, можуть керуватися «Рекомендаціями по сольовій дієті», розробленими Асоціацією кардіологів України та Асоціацією дієтологів України. У цих рекомендаціях є пункт про заміну звичайної солі на сіль зі зменшеним на 30% вмістом натрію, з добавкою калію - таку, як SOLENA.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.