Сіль здорового способу життя

Багатьом людям добре здоров'я дано з народження.
Так чому ж з часом кудись наше здоров'я втрачається?
Хто нам може допомогти зберегти наше здоров'я?

Спробуйте відповісти на це питання. Ось можливі відповіді - оберіть свій варіант:

  • З'єднувач.

    Лікарі

  • З'єднувач.

    Фармацевти

  • З'єднувач.

    Аптеки

  • З'єднувач.

    Держава

  • З'єднувач.

    Родина

  • З'єднувач.

    Ми самі

Якщо розглянути питання втрати здоров'я, то статистика свідчить, що 66-70% всіх смертей пов'язано з хворобами системи кровообігу. Щоб не потрапити в цю сумну статистику, треба звернути особливу увагу на фактори пошкодження системи кровообігу.

Одним з таких факторів є підйом артеріального тиску. Тут думка відомих в медицині людей збігаються. Вони кажуть, що підйом артеріального тиску вище норми (120/80) навіть на 10-15 одиниць поступово підточує організм і створює передумови для формування бляшок, атеросклерозу, майбутнього стенозу артерій та ін.

Якщо уважніше розглянути питання про передумови підняття артеріального тиску, ми побачимо, що однією з них буде перевищення вживання солі вище рекомендованої норми (5-6г на добу або чайна ложка), включаючи сіль, що знаходиться в хлібі і оброблених, в'ялених, копчених або консервованих продуктах. А так як багато хто звик до солоної їжі і перевищує цю норму у декілька разів – це і призводить до підняття артеріального тиску, що може стати причиною виникнення первинної гіпертонії, а потім - захворювання системи кровообігу.

Тому експерти в області охорони здоров'я вважають, що якщо скоротити вживання солі всього на кілька грамів в день, то кількість інсультів скоротиться на 22%, а інфарктів - на 16%.

Україна, за результатами досліджень, які ви можете дізнатися з всезнаючого Інтернету, займає перше місце серед 30 великих європейських країн по смертністі, пов'язаної з перевищенням вживання солі, а також перше місце по смертності, пов'язаної з серцево-судинними захворюваннями.

Як ви думаєте, чи є між цими показниками зв'язок? І, можливо, у когось виникне питання - що робити?

Досвід Фінляндії

Фіни ще в 1972 році знайшли відповідь на це питання. Лікарі, глибоко вивчивши причини захворювання, виявили, що одим з них є надлишок споживання солі населенням у кілька разів. Тому вони запропонували людям скоротити вживання солі.

Одним із запропонованих способів було використання в харчуванні (замість звичайної солі) солі з добавками калію. Це не лише компенсувало дефіцит калію (10-40%) в харчуванні, а й сприяло більш швидкому виведенню зайвого натрію з організму, а зайвий калій, як відомо, на противагу зайвому натрію, швидко виводиться з організму.
Так з 1972 року почала вироблятись відома фінська сіль.

Люди, не змінюючи свого способу життя (солоність їжі зберігалася), замінивши в харчуванні звичайну сіль на сольову суміш з калієм, змогли не тільки зменшити вживання зайвого натрію, але і збалансувати дефіцит калію.

А у кого були проблеми з підвищеним артеріальним тиском - з такою сіллю було легко виконувати рекомендації лікарів щодо зменшення вживання натрієвої солі і збільшення вживання калію.

Таким чином, сіль з добавками калію стала одним із способів зменшення споживання натрієвої солі фінами з 16 г до 9 г на добу.
І як зменшення вживання солі вплинуло на здоров'я, спитаєте ви?

Результат фінського досвіду

  • З'єднувач.

    Смертність від серцево - судинних захворювань зменшилася в 7 разів

  • З'єднувач.

    Середня тривалість життя збільшилася на 13 років - з 68 до 81 року

Опираючись на фінський досвід, у багатьох передових країнах світу почали випускати і пропонувати населенню сольові суміші з калієм під назвою «Сіль з пониженим вмістом натрію і збагачена калієм».
Щороку у світі відзначається "Тиждень солі". У тих країнах, де підтримують "Тиждень солі", протягом тижня людям пояснюють переваги солі, а також яку шкоду вона приносить, коли перевищується її вживання. Також у деяких розвинутих країнах діють вимоги до позначення на етикетці харчових продуктів вмісту натрію.

Українська здорова сіль

З 2015 року сіль з калієм стала доступною і в Україні. Лінійку сольових сумішей з калієм і мікроелементами торгової марки SOLENA виробляє підприємство «ВЕНД».

Також в лінійку сольових сумішей SOLENA входить сіль з добавками дефіцитних мікроелементів - магнію, селену, цинку і хрому, які особливо необхідні тим, хто контролює рівень цукру в крові.

Сольові суміші з калієм і мікроелементами, звичайно, дорожче, ніж звичайна сіль. Але однієї банки сольової суміші SOLENA (700 г) достатньо на 5-6 місяців у середньому на людину. При середній ціні банки (700 грамів) близько 50 грн, вартість для профілактики здоров`я буде близько 10 грн. на місяць на людину.

Замінивши звичайну сіль на сіль SOLENA з калієм і мікроелементами, у вас з'явиться можливість подовжити здорове життя, як це зробили фіни.

Асортимент солі