Є відомий вислів Гіппократа про те, що їжа повинна бути ліками, а ліки - їжею.
Якщо це так, то чому ж при достатньому харчуванні ми хворіємо?
Можливо, те, що ми їмо, не є здоровим харчуванням, а навпаки - служить для нас причиною захворювань.
Щоб бути здоровими, ми повинні отримувати повноцінне, збалансоване харчування, в якому містяться всі речовини в необхідній і достатній кількості для підтримання життєдіяльності організму. Таке харчування і є здоровим харчуванням.
І тут виникає питання про необхідність і достатність.
Розглянемо питання про достатність в харчуванні таких структурних мікроелементів як натрій і калій.
Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) добове споживання дорослою людиною звичайної солі (хлорид натрію) має бути в межах 5-6 г, а калію - 5-6 г
Можна оцінити в наочному вираженні цю кількість: 5 г солі міститься в одній чайній ложці або в 300-500 г хліба, 5г калію міститься в 200-300 г кураги або 600 г зелені.
Відомо, що людина з продуктами харчування споживає звичайної солі набагато більше рекомендованої норми (в Україні споживання солі в середньому становить 16 г на добу), але в той же час, дефіцит калію в продуктах харчування становить 1-3 г. Такий дисбаланс в харчуванні може бути причиною підвищення артеріального тиску і захворювання системи кровообігу.
І відразу згадуються сумні дані про те, що Україна посідає перше місце серед 30 великих Європейських країн за смертністю від перевищення споживання звичайної солі.
В Україні смертність від перевищення споживання солі, згідно дослідженням, становить 2109 осіб на один мільйон населення, в Катарі цей показник дорівнює 73 особам.
Як вирішили цю проблему в Фінляндії
Коли з такою проблемою в 70-х роках минулого століття зіткнулася Фінляндія, урядомом цієї країни була розроблена і фінансувалася програма «Північна Карелія».
Метою цієї програми було інформування населення про вплив таких факторів, як надмірне споживання солі, насичених жирів, алкоголю і нікотину, малорухливого способу життя на здоров'я і довголіття людини. Програма передбачала проведення заходів, що сприяють оздоровленню населення.
Одним з результатів цієї 25 - річної програми стало зменшення споживання солі з 16 г до 9 г на людину щодня.
Такому результату сприяла також заміна в харчуванні звичайної солі на сіль з пониженим вмістом натрію (сольова суміш, в якій 28% хлориду натрію заміщалися хлоридом калію). За смаковими якостями (солоність) така суміш майже не відрізнялася від звичайної солі.
Отже, можна було, не змінюючи своїх сольових звичок, замінивши звичайну сіль на сіль з калієм, зменшити споживання натрію більш ніж на 30%.
Наявність калію в сольовій суміші дозволило усунути дефіцит калію в продуктах харчування, це сприяло виведенню зайвого натрію з організму завдяки властивості антагонізму калію до натрію.
Результатом програми «Північна Карелія» стало збільшення тривалості життя в середньому на 13 років - з 68 до 81 року і зменшення смертності від серцево-судинних захворювань в 7 разів.
Фіни не придумали чогось нового. Про зменшення споживання звичайної солі і збільшення споживання продуктів, багатих калієм, зазначено і в рекомендаціях для хворих на гіпертонію.
Приклад Фінляндії перейняли багато країн. Наприклад, в країнах Європи випускаються харчові солі із зменшеним вмістом натрію, в яких хлорид натрію заміщається хлоридом калію в пропорціях від 30 /70 до 70/30.
Починаючи з 2005 року, щорічно відзначається Всесвітній тиждень солі. В цей тиждень у багатьох країнах проводяться заходи, спрямовані на поступове скорочення споживання солі, для поліпшення здоров'я населення.
Сьогодні Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань.
Певний внесок у цей показник вносить і перевищення норми споживання солі. Для нормалізації споживання звичайної солі населенням необхідно прийняття відповідних законів і певних заходів, як це зробили і роблять багато країн. Для цього потрібен час і фінансові ресурси.
Яким способом можна вирішити проблему перевищення споживання солі в Україні найближчим часом
Один із способів вирішення цієї проблеми вже сьогодні - заміна в харчуванні звичайної солі на сіль з калієм, як це зробили фіни.
Про доцільність додавання в їжу солі з пониженим вмістом натрію (у складі 30% хлориду калію і 70% хлориду натрію) вказується також у розроблених Асоціацією кардіологів і дієтологів України рекомендації щодо дієти зі зниженим вмістом натрію. З проектом рекомендацій можна ознайомитися тут.
В Україні широка лінійка солі з калієм і добавками мікроелементів (магній, селен, йод) випускається під торговою маркою SOLENA (сольова суміш 70% хлориду натрію і 30% хлориду калію + мікроелементи). З цією продукцією можна ознайомитись на сайті: https://solena.ua.
Зменшення споживання натрієвої солі до норми шляхом заміни звичайної солі на сіль з калієм буде економічно вигідно державі, також це буде вигідно кожному, хто використовує цю сіль в харчуванні замість звичайної солі.
Наприклад, в 700г солі SOLENA під назвою «Сіль із зменшеним вмістом натрію і збагачена калієм» вартістю 50-60 грн., міститься стільки калію, скільки його міститься в 300 бананах або 5 кг кураги, або 10 кг родзинок, або в 1600 таблетках препарату «Аспаркам».
Неважко порівняти ринкову вартість кожного з наведених продуктів з вартістю солі з калієм SOLENA, враховуючи, що 700г солі SOLENA при дотриманні норми споживання (не більше 5г на добу), вистачить для однієї людини на 5 - 6 місяців.
Для людей, яким калій не протипоказаний, заміна звичайної солі на сіль з калієм і мікроелементами (магній, селен, йод) стане профілактикою від багатьох захворювань.
Збережіть своє здоров'я на довгі роки, замінивши звичайну сіль на сіль з калієм і мікроелементами.
Олександр Романенко
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.