Вчені Єнського університету з Німеччини опублікували рейтинг країн за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань, пов'язаних з неправильним харчуванням. При визначенні рейтингу вчені використовували результати досліджень 51 європейської країни за період з 1990 по 2016 рік.

У цьому рейтингу Україна перебуває на першому місці серед країн Східної Європи.

У 2016 році смертність в Україні від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням, склала 349 осіб на 100 тисяч населення

У цьому дослідженні повідомляється, що однією з головних причин смерті від серцево-судинних захворювань є харчування з високим рівнем споживання натрію (в першу чергу звичайної солі), а також низький рівень споживання фруктів, овочів, горіхів, насіння.

Рейтинг смертності від неправильного харчування

Рейтинг смертності

Найбільш правильно, як з'ясувалося, харчуються мешканці Іспанії, Ізраїлю та Франції. У цих країнах через нездорове харчування від серцево-судинних захворювань (ССЗ) загинули 43-46 осіб на 100 тисяч населення.

Попередні дослідження

Інша група вчених, що складалася з 488 вчених з 303-х дослідних інститутів 50 країн, провела дослідження з 1990р по 2010р і проаналізувала перевищення споживання натрію населенням. За результатами цих досліджень Україна посіла перше місце з 30 великих європейських країн по смертності від ССЗ, пов'язаних з перевищенням споживання натрію.

Через перевищення споживання натрієвої солі в Україні у 2010р помирало 211 осіб на 100 тис. населення.

Висновки

Порівнюючи ці два дослідження вчених, можна зробити висновок, що понад 60% смертей, причиною яких стало неправильне харчування, пов'язане з перевищенням споживання звичайної натрієвої солі.

Як борються за життя в розвинених країнах

Слід зазначити, що в розвинених країнах для попередження виникнення ССЗ вже давно використовується сіль з пониженим вмістом натрію, з добавками калію . Така сіль замість звичайної натрієвої солі вперше почала використовуватися в харчуванні у Фінляндії, починаючи з 70-х років минулого століття. Це вплинуло на зменшення споживання солі з 16г до 9 г на добу, що в перерахунку на натрій склало пониження з 6.2 г до 3.8 г, при нормі споживання 2г (рекомендація ВООЗ). У результаті смертність від ССЗ в Фінляндії зменшилася в сім разів, а тривалість життя збільшилася на 13 років.

Такий успіх фінів був не лише завдяки роботі уряду щодо фінансування програми «Північна Карелія», що тривала понад 25 років, але і завдяки роботі громадських організацій з пропаганди здорового способу життя, включаючи зменшення споживання натрієвої солі і її заміні в харчуванні на сіль зі зменшеним вмістом натрію, з добавками калію.

Здорова сіль в Україні

В Україні сіль, схожу на фінськую, почали виробляти з 2014р, під торговою маркою SOLENA. У неї знижений вміст натрію на 30%, за рахунок додавання солі калію і дефіцитних мікроелементів в харчуванні.

Є надія, що уряд України зверне увагу на досвід Фінляндії, Великобританії – візьме і профінансує програму, спрямовану на усунення головної причини, що викликає 60% смертності від ССЗ при неправильному харчуванні – перевищення споживання натрієвої солі населенням.

А поки тільки прийнято розпорядження КМ України №530-р від 26 липня 2018 р., в одному з пунктів якого йдеться про зменшення споживання солі населенням на 30% до 2030р.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів