Як привести до норми артеріальний тиск? Фінський досвід

19219

Артеріальний тиск є головним чинником виникнення серцево-судинних захворювань. Як пов'язано неправильне харчування з підвищенням артеріального тиску - розглянуто в цій статті.

Водно-сольовий обмін - це сукупність процесів споживання води і солей (електролітів), їх всмоктування, розподілу у внутрішніх середовищах і виділення з організму.

Натрій, калій і хлор - це основні елементи водно-сольового обміну організму, тому порушення споживання цих мінералів призводить до порушення водно-сольового обміну і до різних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання (ССЗ).

Розглянемо властивості натрію і калію та їх роль в організмі

Натрій потрібен для нормального водного обміну між клітинами крові та тканин, для підтримки кислотно-лужного балансу в організмі, передачі нервових імпульсів, забезпечення скорочення м'язів. Також натрій - це основний мінерал крові, що володіє важливою властивістю - утримувати воду. Одна молекула натрію здатна утримувати до 400 молекул води.

Калій - це основний мінерал клітини. Він є основним регулятором багатьох процесів в нашому організмі, таких як підтримка в нормі кров'яного тиску, нормалізація видільної функції нирок, підтримання кислотно-лужного балансу крові, передачі нервових імпульсів, підтримання водно-сольового балансу всередині і поза клітинами і т.д.

Тому порушення балансу натрію і калію в харчуванні, а саме збільшення споживання натрію при дефіциті калію, призводить до затримки рідини і збільшення об'єму крові.

А збільшення обсягу крові веде до збільшення артеріального тиску (АТ).

Підвищений артеріальний тиск, в свою чергу, стає причиною пошкодження кровоносних судин і різних ССЗ.

Перевищуємо норму

Згідно з дослідженнями, в Україні середнє споживання натрію в складі кухонної солі перевищує норму в 2-3 рази. Дієтологи попереджають, що велика кількість солі вже міститься в готових продуктах харчування - наприклад, в хлібо-булочних, макаронних виробах, сирних і ковбасних продуктах, соусах і приправах.

Спосіб нормалізації тискуОтже - порушується пропорція споживання натрію/калію в харчуванні. Замість 2г натрію / 3,5 г калію, згідно норми, маємо співвідношення 6г натрію / 2,5-3 г калію.

Результати ряду досліджень показали, що при перевищенні споживання солі зменшується також чутливість до солоного, що призводить до підвищеного споживання солі.

Звідси стає зрозумілим, чому більше 40% населення України мають підвищений артеріальний тиск. А також чому Україна посідає перше місце в Європі не тільки за смертністю від ССЗ (більше 500 тис. смертей на рік), але і по смертності від ССЗ, пов'язаних з перевищенням споживання кухонної солі (понад 100 тис. смертей на рік).

ТаблеткиДля боротьби з артеріальною гіпертензією і для приведення артеріального тиску в норму лікарі призначають ліки, дія яких спрямована на виведення зайвого натрію з організму і скорочення дефіциту калію.

При дефіциті калію в харчуванні організму важко вивести зайвий натрій. Тому недолік калію в харчуванні при перевищенні споживання натрію може бути причиною підвищеного артеріального тиску.

Властивості натрію і калію в харчуванні були враховані фінами при реалізації програми оздоровлення населення «Північна Карелія», яка тривала понад 25 років.

Фінська сіль для здорового харчування

На момент початку проекту «Північна Карелія» Фінляндія була країною з найвищою в світі смертністю від серцево-судинних захворювань. Зменшення споживання кухонної солі з 16г до 8-9г на добу (норма 5-6г) і скорочення дефіциту калію сприяло зменшенню смертності від ССЗ в 10 разів і збільшення середньої тривалості життя на 13 років. (Детальніше - в книзі авторів проекту "Проект" Північна Карелія ": від Північної Карелії до проекту національного масштабу").

Про те, як фінам вдалося зменшити в 10 разів смертність від серцево-судинних захворювань, розповіла радник міністра Міністерства охорони здоров'я Фінляндії в сюжеті «ТСН».

Домогтися фінам таких результатів допоміг простий спосіб - заміна натрієвої солі в харчуванні на сіль, в складі якої замість солі натрію було 30% солі калію. Така суміш солей натрію і калію в пропорції 70/30 отримала назву солі зі зменшеним вмістом натрію.

Цю сіль фіни почали використовувати, починаючи зі шкільного харчування.

Такий простий спосіб допоміг фінам оздоровити населення своєї країни.

ВООЗ рекомендує сіль з каліємВсесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) 24 липня 2020 на своєму сайті опублікувала заклик до європейських країн прискорити заходи щодо зменшення споживання населенням солі натрію на 30%. А також ВООЗ закликала країни підтримати напрямок по заміні натрієвої солі на сіль, подібну до фінської, при виготовленні продуктів харчування. На думку ВООЗ, така заміна буде сприяти профілактиці гіпертонічної хвороби і ССЗ.

Тобто ВООЗ врахувала досвід Фінляндії в своїх рекомендаціях і закликах.
Україні в цьому сенсі пощастило. Зараз сіль зі зменшеним вмістом натрію можна придбати не тільки в магазинах, але і замовити через Інтернет.

З 2014 р. сіль, подібна до фінської, виготовляється в Україні під торговою маркою SOLENA.

Сіль SOLENA
Асортимент солі SOLENA

Сьогодні виготовляється більше 10 різних складів солі SOLENA.
Сіль SOLENA - це суміш солей натрію і калію в пропорції 70/30 з добавкою дефіцитних в харчуванні мікроелементів - таких як магній, селен, йод, цинк і хром.

Виробник солі SOLENA сподівається, враховуючи результати фінського історичного досвіду, що така сіль врятує тисячі українців від ССЗ; буде використовуватися як в здоровому харчуванні, так і для профілактики гіпертонічної хвороби та інших ССЗ.

Де купити сіль SOLENA - дізнайтеся тут.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів