Артеріальний тиск є головним чинником виникнення серцево-судинних захворювань. Як пов'язано неправильне харчування з підвищенням артеріального тиску - розглянуто в цій статті.
Водно-сольовий обмін - це сукупність процесів споживання води і солей (електролітів), їх всмоктування, розподілу у внутрішніх середовищах і виділення з організму.
Натрій, калій і хлор - це основні елементи водно-сольового обміну організму, тому порушення споживання цих мінералів призводить до порушення водно-сольового обміну і до різних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання (ССЗ).
Розглянемо властивості натрію і калію та їх роль в організмі
Натрій потрібен для нормального водного обміну між клітинами крові та тканин, для підтримки кислотно-лужного балансу в організмі, передачі нервових імпульсів, забезпечення скорочення м'язів. Також натрій - це основний мінерал крові, що володіє важливою властивістю - утримувати воду. Одна молекула натрію здатна утримувати до 400 молекул води.
Калій - це основний мінерал клітини. Він є основним регулятором багатьох процесів в нашому організмі, таких як підтримка в нормі кров'яного тиску, нормалізація видільної функції нирок, підтримання кислотно-лужного балансу крові, передачі нервових імпульсів, підтримання водно-сольового балансу всередині і поза клітинами і т.д.
Тому порушення балансу натрію і калію в харчуванні, а саме збільшення споживання натрію при дефіциті калію, призводить до затримки рідини і збільшення об'єму крові.
А збільшення обсягу крові веде до збільшення артеріального тиску (АТ).
Підвищений артеріальний тиск, в свою чергу, стає причиною пошкодження кровоносних судин і різних ССЗ.
Перевищуємо норму
Згідно з дослідженнями, в Україні середнє споживання натрію в складі кухонної солі перевищує норму в 2-3 рази. Дієтологи попереджають, що велика кількість солі вже міститься в готових продуктах харчування - наприклад, в хлібо-булочних, макаронних виробах, сирних і ковбасних продуктах, соусах і приправах.
Отже - порушується пропорція споживання натрію/калію в харчуванні. Замість 2г натрію / 3,5 г калію, згідно норми, маємо співвідношення 6г натрію / 2,5-3 г калію.
Результати ряду досліджень показали, що при перевищенні споживання солі зменшується також чутливість до солоного, що призводить до підвищеного споживання солі.
Звідси стає зрозумілим, чому більше 40% населення України мають підвищений артеріальний тиск. А також чому Україна посідає перше місце в Європі не тільки за смертністю від ССЗ (більше 500 тис. смертей на рік), але і по смертності від ССЗ, пов'язаних з перевищенням споживання кухонної солі (понад 100 тис. смертей на рік).
Для боротьби з артеріальною гіпертензією і для приведення артеріального тиску в норму лікарі призначають ліки, дія яких спрямована на виведення зайвого натрію з організму і скорочення дефіциту калію.
При дефіциті калію в харчуванні організму важко вивести зайвий натрій. Тому недолік калію в харчуванні при перевищенні споживання натрію може бути причиною підвищеного артеріального тиску.
Властивості натрію і калію в харчуванні були враховані фінами при реалізації програми оздоровлення населення «Північна Карелія», яка тривала понад 25 років.
Фінська сіль для здорового харчування
На момент початку проекту «Північна Карелія» Фінляндія була країною з найвищою в світі смертністю від серцево-судинних захворювань. Зменшення споживання кухонної солі з 16г до 8-9г на добу (норма 5-6г) і скорочення дефіциту калію сприяло зменшенню смертності від ССЗ в 10 разів і збільшення середньої тривалості життя на 13 років. (Детальніше - в книзі авторів проекту "Проект" Північна Карелія ": від Північної Карелії до проекту національного масштабу").
Про те, як фінам вдалося зменшити в 10 разів смертність від серцево-судинних захворювань, розповіла радник міністра Міністерства охорони здоров'я Фінляндії в сюжеті «ТСН».
Домогтися фінам таких результатів допоміг простий спосіб - заміна натрієвої солі в харчуванні на сіль, в складі якої замість солі натрію було 30% солі калію. Така суміш солей натрію і калію в пропорції 70/30 отримала назву солі зі зменшеним вмістом натрію.
Цю сіль фіни почали використовувати, починаючи зі шкільного харчування.
Такий простий спосіб допоміг фінам оздоровити населення своєї країни.
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) 24 липня 2020 на своєму сайті опублікувала заклик до європейських країн прискорити заходи щодо зменшення споживання населенням солі натрію на 30%. А також ВООЗ закликала країни підтримати напрямок по заміні натрієвої солі на сіль, подібну до фінської, при виготовленні продуктів харчування. На думку ВООЗ, така заміна буде сприяти профілактиці гіпертонічної хвороби і ССЗ.
Тобто ВООЗ врахувала досвід Фінляндії в своїх рекомендаціях і закликах.
Україні в цьому сенсі пощастило. Зараз сіль зі зменшеним вмістом натрію можна придбати не тільки в магазинах, але і замовити через Інтернет.
З 2014 р. сіль, подібна до фінської, виготовляється в Україні під торговою маркою SOLENA.
Сьогодні виготовляється більше 10 різних складів солі SOLENA.
Сіль SOLENA - це суміш солей натрію і калію в пропорції 70/30 з добавкою дефіцитних в харчуванні мікроелементів - таких як магній, селен, йод, цинк і хром.
Виробник солі SOLENA сподівається, враховуючи результати фінського історичного досвіду, що така сіль врятує тисячі українців від ССЗ; буде використовуватися як в здоровому харчуванні, так і для профілактики гіпертонічної хвороби та інших ССЗ.
Де купити сіль SOLENA - дізнайтеся тут.
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.