Як перемогти гіпертонію

6051

Настає час, коли кожен з нас починає замислюватися про своє здоров'я, аналізувати основні фактори, що впливають на здоров'я.

Коли ми дізнаємося, що найбільшої шкоди здоров'ю приносять серцево-судинні захворювання (ССЗ), а також що близько 80% всіх смертей в Україні припадає на ССЗ (приблизно 500 тис. Смертей на рік)... Постає питання:

Як же уникнути горя і страждання, які приносять ССЗ?

У багатьох випадках ССЗ і інші проблеми зі здоров'ям медики пов'язують з підвищеним артеріальним тиском (понад 130 мм. рт. ст.).

З віком кількість людей з підвищеним артеріальним тиском (АТ) стає все більше, їм доводиться нормувати свій тиск за допомогою таблеток.

Підвищений артеріальний тиск призводить до інсультів, інфарктів, серцевої і ниркової недостатності, сліпоти та інших захворювань.

CCЗ

Однією з рекомендацій лікарів щодо нормалізації артеріального тиску є скорочення до норми споживання солі натрію - головного джерела натрію в харчуванні.

Від кількості натрію в харчуванні залежить АТ.

Як регулюється вміст натрію в організмі?

За вмістом натрію в організмі стежать нирки. Коли його мало, вони запасають його, а коли багато - виводять надлишки з сечею.

Якщо з якоїсь причини нирки не справляються, натрій починає накопичуватися в крові. А так як він притягує і утримує воду, обсяг крові збільшується, зростає навантаження на серце, підвищується артеріальний тиск.

Організми одних людей більш чутливі до впливу натрію, ніж інші. Якщо Ваш організм чутливий до натрію, він буде легше утримувати натрій, що призведе до затримки рідини і підвищення артеріального тиску.

Накопиченню зайвого натрію також сприяє дефіцит калію у харчуванні.

В Україні велика частина населення перевищує споживання солі натрію майже в 3 рази, а калію споживає в 1,5 рази менше норми.

Як показали дослідження STEPS, вперше проведені в Україні в 2019 р, у 85% населення добове споживання:

– солі натрію 12,6г – в 2,5 рази вище за норму (5г),
калію 2,5г – в 1,5 рази нижче за норму (3,5г).

STEPS в Україні

  • Вперше проведені в Україні дослідження STEPS (опубліковані на сайті ВООЗ).

Так як натрій і калій - це основні макроелементи водно-сольового обміну, можна зробити висновок, що у 85% населення України, згідно з дослідженнями STEPS, порушений водно-сольовий обмін. Таке порушення в багатьох випадках служить причиною підвищеного артеріального тиску.

Яким же способом можна зменшити до норми споживання натрію і скоротити дефіцит калію в харчуванні?

Розглянемо два часто рекомендованих способу.

Перший спосіб:

- зменшити в харчуванні кількість солі натрію і збільшити споживання фруктів і овочів, багатих на калій (такі рекомендації можна побачити на стендах в поліклініках і лікарнях).

Плюси:
- відновлюється водно-сольовий обмін.

Мінуси:
- втрачається звичний сольовий смак їжі;
- збільшення споживання фруктів і овочів, багатих на калій (курага, родзинки, банани та ін.), може також збільшити надходження в організм цукрів, які перебувають в цих продуктах. Ці цукру можуть виявитися зайвими для організму.

Другий спосіб:
- замінити в харчуванні сіль натрію на сіль, яка містить 70% солі натрію і 30% солі калію. Таку сіль називають сіллю зі зменшеним вмістом натрію.

Плюси:
- відновлюється водно-сольовий обмін;
- зберігається звичний сольовий смак їжі.

Коли Ви почнете використовувати в харчуванні сіль зі зменшеним вмістом натрію, це також призведе до відновлення сольовий чутливості, тому деякі продукти навіть стануть здаватися Вам пересоленими.

Який спосіб вибираєте Ви?

Наприклад, фіни, коли зіткнулися зі схожою ситуацією, як в Україні, вони прийняли програму з оздоровлення населення «Північна Карелія» і почали використовувати 2-й спосіб.

В результаті фіни зменшили споживання солі натрію до 7г на добу.
Це вплинуло на скорочення смертності від ССЗ в Фінляндії в 10 разів (про це в сюжеті ТСН), а тривалість життя фінів збільшилася на 13 років.

Повну версію репортажу дивіться тут.
З огляду на фінський досвід, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликаючи європейські країни скоротити споживання солі натрію на 25% до 2025 року, для виконання цього завдання рекомендує використовувати при виробництві продуктів харчування сіль зі зменшеним вмістом натрію з добавкою калію (опубліковано на сайті ВООЗ).

Чи виробляється в Україні сіль зі зменшеним вмістом натрію?

В Україна сіль зі зменшеним вмістом натрію виробляється під торговою маркою SOLENA (назва відображає смак солі).

Відрізняється сіль SOLENA від інших солей тим, що сіль SOLENA містить на 30% менше солі натрію, - замість неї додано 30% солі калію.

Сіль для здорового харчування SOLENA
Сіль для здорового харчування SOLENA

Серед лінійки солей SOLENA є солі з добавками дефіцитних в харчуванні мікроелементів, таких як магній, селен, йод, цинк, хром.

Можна вибрати для себе сіль SOLENA як за складом, так і по крупності.

Асортимент солі SOLENAСіль SOLENA - це найдешевше джерело калію в харчуванні.

700г банки солі SOLENA вистачає на 4-5 місяців для однієї людини.

У ній міститься стільки калію, скільки калію міститься в:
– 300 бананах,
– 5 кг кураги,
- 10 кг родзинок
– 1600 таблетках «Аспаркам».

Існують і інші способи зменшення споживання солі натрію.
В будь-якому випадку, для збереження і зміцнення Вашого здоров'я треба привести до норми водно-сольовий обмін організму і з часом оцінити результат.
Будьте здорові і знайте міру в споживанні натрію і калию!

Просимо Вас поділитися цією публікацією.



Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA. Адреси магазинів