Як сіль і вода впливають на здоров'я людини?
Відомо, що головними складовими водно-сольового обміну є натрій, калій і хлор, так як вони в найбільшій мірі впливають на нього.
Порушення обміну цих елементів призводить до порушення водно-сольового балансу і виникненню захворювань, зокрема серцево-судинних.
Як же допомогти організму підтримувати водно-сольовий баланс?
Надходження води можна регулювати самостійно.
А як же бути з макроелементами калієм, натрієм і хлором?
Основним джерелом натрію та хлору у харчуванні є звичайна натрієва сіль NaCl (хлорид натрію), в якій міститься понад 97% хлориду натрію. А основним джерелом калію є овочі і фрукти.
Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кількість натрію в харчуванні не повинно перевищувати 2 г (5 г солі), а калію – не менш 3,5 м на добу.
У повсякденному житті людям складно дотримуватися рекомендації ВООЗ, так як кількість солі в готових продуктах практично не регламентується.
У готових продуктах харчування сіль перевищує рекомендовану норму, що призводить до перевищення норми споживання солі в кілька разів (15-20 г на добу).
Регулювати кількість натрію ми можемо тільки при приготуванні їжі.
Так як натрій притягує воду, наявність зайвого натрію в позаклітинній рідині збільшує її об'єм і відповідно об'єм крові, що призводить до підвищення артеріального тиску. Тому, людям з підвищеним артеріальним тиском, для зменшення кількості позаклітинної рідини лікарі часто призначають сечогінні засоби.
Як показують численні європейські дослідження, в раціоні харчування також присутній дефіцит калію, що становить близько 20%.
Для усунення дефіциту калію і приведення в норму споживання натрію і водно-сольового балансу, дієтологи рекомендують використовувати суміш натрієвої та калієвої солей замість натрієвої солі.
Солоність натрієво-калієвої суміші солей залишається практично такою ж, як і у натрієвої солі, кількість хлору залишається такою ж, а зайвий натрій заміщається дефіцитним в харчуванні калієм.
Така суміш отримала назву «сіль із зменшеним вмістом натрію, збагачена калієм».
Корисна заміна солі
Заміна в харчуванні звичайної солі на сіль із зменшеним вмістом натрію, нормалізує надходження натрію і калію в організм, а також сприяє зменшенню порогу смакової чутливості до натрієвої солі. Так як у 75-80% людей з підвищеним артеріальним тиском поріг смакової чутливості до солі підвищений, їм доводиться досолювати їжу.
В Україні сіль із зменшеним вмістом натрію виробляється під торговою маркою SOLENA. Базовий склад солі складається з 70% натрієвої солі і 30% калієвої солі.
У лінійці солей SOLENA є також сіль для тих, хто контролює рівень цукру в крові, вона містить у своєму складі дефіцитні в харчуванні мікроелементи магнію, селену, цинку і хрому.
Замініть у харчуванні натрієву сіль на сіль зі зменшеним вмістом натрію, збагаченою калієм SOLENA!
Використовуйте сіль SOLENA для здорового харчування!
Бажаємо здоров'я!
Зменшити споживання солі натрію до норми та зменшити дефіціт калію в харчуванні допоможе сіль SOLENA зі зниженим вмістом натрію (70% солі натрію, 30% солі калію). Натисніть, щоб дізнатись, де придбати сіль SOLENA.